Langt de fleste arbejdspladser, hvor arbejdet foregår på en kontor foran en skærm, er i dag også udstyret med hæve sænkeborde som disse. Arbejdsgivere har fået at vide af diverse fagforeninger og arbejdsgrupper, at de skal investere i ergonomiske møbler. At rigtig mange af os i det daglige sidder ved hæve sænkeborde, betyder dog langt fra, at vi husker at bruge funktionen. Der er nemlig rigtig mange, der ikke kommer op og stå i løbet af dagen, selvom de har muligheden for det. Dette er synd og skam, for der er mange gode grunde til at gøre det. Her er tre af dem.

Gør det for ryggens skyld

En af de absolut bedste grunde til at rejse sig op og arbejde i løbet af dagen, er din ryg. En rygsøjle er ikke lavet til at sidde i den sammen stilling hele dagen. Sket ikke hvis man sidder og falder sammen. Når man rejser sig hjælper man ganske enkelt ryggen. Man får den strukket ud, og man får bevæget den. På den lange bange har det stor betydning for din sundhed.

Gør det for motionens skyld

Der er ikke meget motion i at stå op. Der er dog længder bedre, end det er at sidde ned. Man forbrænder mere end, når man står op, end når man sidder ned. Typisk forbrænder man omkring 920 kalorier i løbet af en arbejdsdag, hvis man sidder ned. Rejser man sig op, vil man omtrentligt forbrænde 300 kalorier mere. Man kan så regne ud, at rejser man sig 20 minutter i timen, vil man forbrænde omkring 100 kalorier mere om dagen. Samtidig styrker man også musklerne i benene, der ikke bliver brugt, når man sidder ned. Generelt svækker stillesiddende arbejde ens muskler, så det er en rigtig god ide at rejse sig.

Det kan redde dit liv

Sidder man stille for mange timer i løbet af dagen, øger man desuden risikoen for livsstilssygdomme. Dette dækker blandt andet over hjertekarsygdomme, type-2 diabetes og overægt. Sidder man ned i syv timer om dagen, stiger denne risiko, sidder man ned mere end 11 timer er risikoen endnu større. 11 timer lyder måske af meget, men hvis du tæller sammen, så løber det hurtigt op.

Du sidder ned og spiser morgenmad, du sidder måske i bilen på vej til arbejde, og så sidder du ned i 7 timer på arbejdet. Hvad laver du, når du kommer hjem? Måske ender du i sofaen til du skal lave mad og efter igen. Pludselig er du faktisk langt over 11 timer. Det bedste råd er derfor: Rejs dig op for din sundheds skyld.