Det kan være svært at erkende, at man har et problem. Det er endnu sværere at finde ud af hvad man kan gøre ved det problem. Det gælder især hvis man har problemer med misbrug, herunder alkohol. Du skal dog som det første vide, at du ikke er alene. Over en halv million danskere har et skadeligt alkoholforbrug. Der er dog heldigvis rigtig mange gode behandlingsmuligheder. Det handler bare om at finde den der er bedst for dig.

Det føles pinligt at bede om hjælp

Det er nok den mest udbredte følelse. Man vil så gerne klare tingene selv. Der er dog ingen skam i at bede om hjælp, når man ikke ved hvad man skal gøre. På samme måde som man heller ikke stoler på at et brækket ben kan gro sammen af sig selv, så kan ens misbrug heller ikke bare blive magisk kureret. Det er derfor rigtig vigtigt, at du beder om hjælp, hvis du er der hvor du ikke kan bunde.

Jeg ved ikke hvad for noget hjælp jeg skal bede om

Det er rigtig svært at finde ud af hvor man skal starte, når man skal i ambulant alkoholbehandling, fordi man ved ikke hvad der virker. En ting er dog sikkert: det virker ikke at lade vær med at gøre noget! En hurtig søgning på internettet vil vise dig alle de muligheder der er i dit nærområde, og hvad de kan tilbyde dig.

Hvordan forgår det som regel?

Inden du går i gang med din behandling, så vil der typisk være en for-samtale, hvor der bliver lagt en handlingsplan. Så ved både du og det sted du modtager ambulant alkoholbehandling hvad der skal ske, og hvad dine behov er. Det giver dig de bedste forudsætninger for at få den helt korrekte hjælp, som vil virke resten af dit liv!

Sidder man i en cirkel og snakker?

Du har sikkert set en masse gode film, hvor der er nogen der skal i ambulant alkoholbehandling, og de sidder alle sammen i en cirkel og siger ”hej, jeg hedder …” Det kan sagtens være at en del af din behandling også inkluderer gruppeterapi, men der forgår så meget mere end det. Du vil formentlig også modtage individuel terapi, komme til foredrag, modtage undervisning og meget mere.

Hvad med mine pårørende?

Der finder masser af hjælp til pårørende også, fordi de skal lære hvordan de bedst kan hjælpe dig i dit nye alkoholfrie liv. Ydermere, så har de formentlig også brug for at snakke med nogen professionelle om dit misbrug, og forstå, at det ikke er noget du gør med vilje eller for at være ond og tarvelig. Det er rigtig vigtigt at dine pårørende også får hjælp!

Hvad så efter?

Når din behandling er afsluttet, er der jo ingen garanti for at det er noget der holder hele livet, men du har fået de bedste forudsætninger. Der er jo desværre ikke nogen magisk måde at slippe et misbrug på, men nu har du fået de bedste forudsætninger for at blive alkoholfri!